İki gecedir fazla düşünmekten uyuyamıyorum. Bu sefer güneşin doğuşuna kadar yatakta dönüp durmak yerine farklı bir yöntem deneyim dedim. Fikirlerimi yazarak kafamdan atmak için kalktım bilgisayarın başına geçtim. Şu anda saat sabah 05:50, hayırlara vesile olsun...
Başarısızlık Neredeydi?
Cumartesi günü Özyeğin Üniversitesi'nde etohum'un düzenlediği Başarısızlık Zirvesi vardı. Konferans salonu merdivenler de dahil olmak üzere doldu taştı. Konuşmacılar içtenlikle ve cesaretle anlattılar başarısızlıklarını.
Kim Ne Dedi?
Tüm gün devam eden zirvede aldığım notların bir kısmı şöyle:
- "Başarısız olmamak için tasalluttan uzak, değişime yakın durmak gerekir." - Ali Saydam
- "Başarısızlığımızın sebebi, yeterince üzerine yatıp düşünmemekti. 6 ay düşündükten sonra bir işe girişmenizi tavsiye ederim." - Cem Duran (asker.com'un ve Photoshoter'ın kurucusu)
- "Her fırsatı görüp atlayıp maymun iştahlılık yapmak büyük hata!" - Burak Büyükdemir
- "Oyunun kurallarını koyanların ödül ve kurallarına göre yaşıyoruz. O zaman kim belirliyor başarılı ve başarısızı?" - Serdar Kuzuloğlu
Peki ama Nasıl?
Zirve Ali Saydam'ın "Bugün buradan çıkarken 3 şey aklınızda kalsın, fazlasını zaten unutursunuz." sözüyle başlamıştı, ben de şu 3 şeyi aldım yanıma, iki gecedir uyuyamama sebebim:
- Türkiye'de maalesef mutlu olmak için değil, başarılı olmak, hatta başarılıymış gibi gözükmek için meslek ve kariyer seçimi yapıyoruz.
- Başarılıymış gibi yaparak kariyerimizi geçirince mutsuz ve tutkusuz oluyoruz ki bu da aslında başarısızlığı getiriyor.
- Neticede genel olarak mutlu olma konusunda başarısızız.
Gün ışımadan önce fikrim, yazımı bu noktada mutlu olmak için gönüllü olmaya bağlamak ve BenVarım platformundaki kendi bağış sayfamı duyurmaktı. Ama güneş beni yeni bir başarısızlığa sürükledi, yapamadım, olmadı...
Neden Bu Başarısızlık?
BenVarım uzun süredir kullanıp, hakkında yazmak istediğim, yenilikçi, sosyal ve online platformlardan biri. Dün Bamteli'nde Tayfun Talipoğlu'nun Tohum Otizm Vakfı'yla (TOV) olan konuşmasını izledikten sonra, ben de desteklemeliyim diye düşündüm.
BenVarım'a girdim, arama sekmesine "otizm" yazdım ve doğrudan TOV'a ulaştım.
- "Destekle" butonunu tıkladım, "bağış sayfası yarat" gibi bir seçenek bulamadım. Önüme çıkan Facebook'ta beğenmeyi tıklayarak, henüz bir bağış sayfam bile yokken, sol sütunda "Destekleyenler" arasına girdim. Öte yandan Facebook'ta ne statümde ne de beğenilerimde bu aktivite görülmedi.
- Belki yazılımda sorun vardır dedim, "Nasıl Çalışır?" sayfasından "Gönüllü" adımlarını izleyerek bir sayfa yaratmak istedim. Bu sefer de sayfada sadece 9 kurumun adını bulabildim.
- Kurum ve proje adını boş bırakarak, başlığa "Tohum Otizm Vakfı'nda Ben de Varım" yazarak bağış sayfamı yaratmaya çalıştım, o da olmadı.
- Belki hata Firefox'tadır diye umarak, Explorer'da denedim, yok olmuyor.
Bu tecrübeden yola çıkarak bugün BenVarım için kişisel görüşüm, fikir başarılı, platform için henüz bunu söylemek zor. Aslında bu fikrin hayata geçirilmiş olması bile büyük bir başarı, ama neden daha iyi olmasın? Bağış sayfası oluşturulamayacak kurumlar, veri tabanında pasif hale getirilirse, ya da kurumlar listesi ve arama ile site üzerinden erişilebilen kurumların hepsi, bağış sayfası oluşturma sayfasına bağlanırsa, o zaman site başarıya bir adım daha yaklaştırılabilir.
Başarı Ne Zaman Gelir?
Geliştirmeye çalıştığım işlerden dolayı bu ara internette sörfü biraz abarttım. Bu esnada fark ettim ki 2010 yılında Zumbara
etohum'a başvurmuş, ilk 40'a seçilmiş, ancak ilk 15'e seçilememiş. Öte
yandan aynı yıl başvuruda bulunan, Zumbara gibi bir başka "sosyal faydalı" fikir olan
ve ilk 15'e seçilen Lorientalis.org şu an hayatta değil. Demek ki
neymiş, zirvede Serdar Kuzuloğlu'nun da belirttiği gibi başarıya anlık değil, uzun vadede bakmak gerekirmiş.
Hedeflerimizin ve hayallerimizin boyumuzdan büyük ve bizden ilerde, yolumuzun açık olması dileğiyle!
Dip not: Bu vesileyle ölçtüm, düzgün olduğunu düşündüğüm bir yazı için 4-5 saat ayırıyormuşum.
12 yorum:
at: 1 Ekim 2012 12:13 dedi ki...
Ben de denedim. Sayfaya koydukları http://http//www.tohumotizm.org.tr/ bile çalışmıyor. Anıl'la olan 35 yıllık deneyimizden faydalanan olabilir diye düşünmüştüm.
at: 1 Ekim 2012 13:31 dedi ki...
Altan Abi sanırım şu an için en güncel platform:
http://www.tohumotizmportali.org
at: 1 Ekim 2012 13:47 dedi ki...
aysu zumbara icin.ne dusunuyorsun? devam mi tamam mi?
at: 1 Ekim 2012 14:14 dedi ki...
Aysu hanım,
Gayretinizi takdir ediyor, yazınızı okuyucularla paylaştığınız için de çok teşekkür ediyoruz. Umarız sizin gibi hayırsever milyonlarca vatandaşımız sizin önderliğinizi takip eder.
Sizi sevindirmeye yeter mi bilmiyorum ama yazınızda bahsettiğiniz konuda sizin hiç kabahatiniz yok.
Tohum Otizm Vakfı, BenVarım'da aktif olmayan, dolayısıyla bağış toplamayan kuruluşlardan biri. Bu nedenle gönüllüler Tohum Otizm Vakfı yararına bağış sayfası oluşturamıyor. Kendileriyle doğrudan iletişime geçip bu talebinizi iletebilirsiniz. Umarım yakın zamanda hem sorunsuz, hem de sınırsız bağış imkanı tanımayı başarırız Türkiye'deki tüm STK'lara.
Saygılar ve tekrar teşekkürler,
Levent Baş
Benvarim.com
at: 1 Ekim 2012 14:32 dedi ki...
Daha her şey yeni yeni yerine oturmaya başlamışken, tam gaz devam! Zumbara benim ufkumu açtı, cesaretimi arttırdı. Geçen ay kısacık da olsa yazmıştım Zumbara'yla igili:
http://aysununsayfasi.blogspot.com/2012/09/bilisim-zirvesi-12-eisenstein-ve-zumbara.html
Az önce ilk servis ilanımı da verdim (:
at: 1 Ekim 2012 14:44 dedi ki...
Levent Bey çok teşekkür ederim açıklama için! Siz beni bu örnek platformu oluşturarak zaten mutlu etmiştiniz, şimdi daha kocaman gülümsüyorum, yazdıklarım okunuyor diye :)
TOV ile iletişime geçiyorum az sonra.
BenVarım.com'da görüşmek üzere...
at: 1 Ekim 2012 23:37 dedi ki...
Böyle güzel yazıları tweetlemek ve paylaşmak çok keyifli.
Tebrikler.
at: 2 Ekim 2012 07:36 dedi ki...
Paylaştığınız için teşekkürler.
at: 6 Ekim 2012 06:14 dedi ki...
Aysu. ancak yeni denedim. http://www.tohumotizmportali.org güzel. 35 yıllık deneyimilerimizi paylaşmak için ilişki kurmaya çalışacağım.
at: 6 Ekim 2012 06:23 dedi ki...
http://www.tohumotizmportali.org kayıt olamadım. Türkiye'de oturduğum bir şehir istiyorlar... Yalova mı deseydim?
at: 6 Ekim 2012 08:18 dedi ki...
Sadece iletişim için istemişlerdir. Bizim adresleri iletiyorum Altan abi, Yalova-İstanbul, ikisini de kullanabilirsiniz.
at: 26 Ocak 2013 21:25 dedi ki...
oldukça değerli veriler analiz edilmiş. kimi insanların bilinç altına yerleşmiş egolarından kurtulmadan mutlu olabilmeleri oldukça zor görünüyor anlaşılan...
Yorum Gönder