7 Kasım 2012 Çarşamba

İnfografik Nedir, Nasıl Yapılır?

5. infografiğim, dün Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) tanıtım materyali olarak Brüksel'e gitti ve bugün visual.ly'de anasayfa için seçildi. Koyduğu hedeflerden birine ulaşmış ve bu yüzden çok mutlu biri olarak hemen bloğuma düşen görevi yapıyorum: "İnfografik ne ki?" sorularını kullandığım kaynakları da tanıtarak yanıtlıyorum.

İnfografik nedir?
İnfografik, verileri ve bilgiyi görsel olarak, az ama öz olarak anlatan grafik türüdür. Bu grafikler, karmaşık verileri dahi anlaşılır ve eğlenceli kıldığı için, eğitimden pazarlamaya pek çok alanda kullanılmaktalar. Günümüzde okunacak, öğrenilecek bilgi çok, ama kimsenin yeterli zamanı yok. İşte bu yüzden infografiğe olan ilgi her geçen gün artıyor. 110 sayfalık bir rapor veya A4 boyutunda görsel bir hikaye, hangisi için şu an zamanınız var siz söyleyin.

İnfografik nasıl yapılır? 
İnfografik yaparken sıklıkla kullandığım araçlar:
  • Visual.ly: Doğrudan infografik yapmanıza yardımcı olmasa da örneklerden esinlenebilirsiniz.
  • GIMP: 5-6 yıl önce Photoshop'a para vermek yerine bu özgür ve ücretsiz görüntü işleme yazılımını kullanmaya başladım. Takıldığınız noktada Türkçe forumlardan da yararlanarak, çizgi roman efekti gibi pek çok işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
  • The Noun Project: Bu süper oluşumu ilk infografik yapmaya başladığımda keşfettim. Aklınıza gelen hemen her konuda bir ikon bulabileceğiniz, yine ücretsiz bir kaynak.
  • Excel: Grafikleri bildiğiniz bir yazılımda hazırlayıp kopyalayarak infografiğinize taşıyabilirsiniz. Yeter ki standart grafiğin rengini ve tasarımını "Grafik Araçları"yla değiştirerek infografiğinizle uyumlu hale getirin.
Kullanabileceğiniz başka kaynaklar:
  • Easel.ly: Henüz deneme şansım olmadı, ancak parasız, hızlı ve kolay bir şekilde infografik yapmaya başlamak isteyenlere tavsiye edebileceğim bir kaynak.
  • Wordle: "Advanced" özellikleriyle, kelimeleri ve cümleleri, birbirlerine oranlarını vererek, farklı şekillerde yazdırabileceğiniz basit ve etkili bir uygulama.
  • DeviantART: Vektörel duvarkağıtlarını ya da aratıp bulduğunuz bir resmi grafiğinizde fon olarak kullanabilirsiniz.
  • 1001 Free Fonts: Özellikle başlıklarınızı gözalıcı yapmak istiyorsanız bir bakın derim.
Civil Society Development Center
Tavsiyeler ve İpuçları
İnfografik yaparken dikkat ettiğim noktalar:
  1. Hikayenizi görselle anlatmadan önce kelimelerle anlatın. Kullanacağınız fontları, renkleri ve verileri önceden belirleyin.
  2. Soldan sağa, yukarıdan aşağıya tek bir bakışta anlaşılabilecek bir hikaye anlatın. Ne kadar yalın, açık ve net, o kadar iyi.
  3. Kullandığınız verileri ve kaynakları mutlaka belirtin. Ücretsiz bile olsalar hepsi için emek harcanmış öyle değil mi?
Ve son olarak bir tasarımcıdan daha dün aldığım ileri seviyede bir tavsiye: "Eğer becerebilirseniz lejandı da görselin içine yerleştirin ki okuyucu gözlerini iki ayrı noktada gezdirerek grafiği anlamaya çalışmasın." Zor iş, ama bu infografiğin Türkçe versiyonunda deneyeceğim.

Olur da bu yazının yardımıyla bir infografik yaparsanız, yorumlarda linkini vermeyi unutmayın lütfen!

Bu yazı, destek ve geribildirimlerini benden esirgemeyen Yurdakul ailesine ve yıllar sonra tesadüflerle karşılaştığıma çok sevindiğim Ayşe Gökçe Bor'a teşekkürlerle ithaf olunur.

2 yorum:

Adsız
at: 7 Kasım 2012 16:00 dedi ki...

Ucretsiz fontlar icin bir baska guzel site de www.dafont.com :)
Ellerine saglik! Ve de tesekkurler..

Unknown says:
at: 7 Kasım 2012 17:05 dedi ki...

Teşekkürler yorum ve öneri için. Hemen bakıyorum! :)