13 Şubat 2013 Çarşamba

Dans, Aşk ve Aktivizm

Yeni teknolojilerin ve sosyal medyanın en sevdiğim yanı ortak hareket edebilmeyi kolaylaştırması. Bunun en güzel örneklerinden birini yarın 14 Şubat'ta göreceğiz: dünyanın dört bir yanında sokaklarda dans edeceğiz!

"1 Billion Raising" (1 Milyar Yükseliyor)
15. yılını kutlayan V-day hareketindeki aktivistler, kadına şiddete dur demek için böyle bir yol bulmuş. Diyorlar ki 1 milyar kadının aynı anda dans etmesi devrimdir. Belki bundan 10 yıl önce olsa "böyle aktivizm mi olur yahu?" derdim ama şimdi kadınlar (ve tabii erkekler de) bu vesileyle sokağa dökülecekse ve kadına yönelik şiddet 14 şubatta gündeme taşınacaksa, bence süper bir aktivizm örneği! Siz de dans etmenin yanında düşünmek isterseniz buradan buyurun.


Ne dansı?
Yarınki organizasyon için öncelikle bir şarkı yazılmış. "Break the Chain" (Zinciri Kır) adlı şarkı "dance, rise" (dans et, ayaklan) nakaratı ile devam ediyor. En sevdiğim TV programlarından biri olan "So You Think You Can Dance"ta jüri üyesi olarak tanıdığım Debbie Allan da bu şarkı için bir koreografi hazırlamış.

Aşağıdaki video ile bu akşam siz de evde dansı çalışabilirsiniz. Maalesef geç haberim olduğu için çeviri yapamadım, ama dansın dili bir öyle değil mi?


Bir dans okulunun hazırladığı bu videoda ise Türkçe anlatımla beraber başka bir koreografi bulacaksınız. Ama tabii ki mühim olan sokakta bir olmak, nasıl olsa dansa sadece zıplayarak ya da yürüyerek de ayak uydurabiliriz.

Nerede?
İstanbul için mekanlar şu şekilde:
14:00 Kadıköy Haydarpaşa Garı
19:00 Kadıköy İskele
20:30 Kadıköy Caferağa Spor Salonu

Emin olamadığım ama duyumlar aldığım diğer yerler ise:
12:00 Sarıyer İstinyePark Meydan
13:00 Beşiktaş Meydan
18:00 Taksim Meydanı

Diğer şehirlere ve yerlere Facebook etkinlik sayfasından ulaşabilirsiniz.

Dans ettik bitti mi?
Eğer siz de benim gibi dünyayı aynı fikir etrafında birleştiren ve harekete geçiren bu küresel eylemlerden çok etkileniyorsanız, IF Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nin "Sev ve Değiştir" bölümündeki filmleri kaçırmayın derim. Dün bir başka şahane (ve tabii ki parasız) Zumbara etkinliğinde "Occupy Love" (Sevgiyi İşgal Et) filminin yapımcıları Velcrow Ripper ve Nova Ami ile beraberdik. Dünyanın dört bir tarafında devam eden "Occupy" (İşgal Et) eylemlerinin aslında aşkla ne kadar iç içe olduğunu anlattılar. Velcrow Ripper 1 Milyar Yükseliyor hareketinin bunun güzel bir örneği olduğunu belirtti.

Aşkla harekete geçme konusunda ilham kaynağı olan bu filmlerden birine 2 kişilik davetiye kazanmak isterseniz bugün Zumbara'nın online etkinliğine katılmanız için son gün! Davetiye şansı yakalamak için kalbinizden geçen ve size ilham veren dünyayı, 1 fotoğraf ve birkaç cümle ile Zumbara'nın Facebook sayfasında anlatmanız yeterli.

O zaman hadi hep beraber ayaklanalım!

0 yorum: