30 Temmuz 2012 Pazartesi

Enerji tasarrufu yaparak serinleyin!

Enerji ihtiyacının % 62'sini ithal etmek zorunda olan Türkiye'de, enerjinin verimli kullanımı önem verilmesi gereken konulardan biri. Buna ek olarak, Amerika Çevre Koruma Ajansı’nın yaptığı bir araştırmaya göre, ortalama bir evin toplam enerji faturasının %20’sini soğutma oluşturmakta. Oysa ki ufak ve basit hilelerle evimizle beraber, hem kendi bütçemizi, hem devlet bütçesini serinletebiliriz.

 
Evde birkaç değişiklik
  • Gündüz vakti pencerelerinizi, perdelerinizi ve güneşliklerinizi kapatmayı unutmayın. Böylece güneş ışınlarının evin içini daha fazla ısıtmasını engellemiş olursunuz. Evinizi gece vakti havalandırın. 
  • Eğer uzun bitkileriniz varsa bunları güneş alan pencerelerin önlerine koyarak daha fazla gölge oluşturabilirsiniz.
  • Koyu renkli ya da yünlü kumaşla kaplanmış mobilyalarınızın üzerine pamuklu ve açık renkli örtüler serin. Açık renk ısıyı emmek yerine yansıtacaktır.

Fazla ısıdan ve nemden kaçının
  • Gündüzleri fırın ve ocak kullanımınızı azaltın. Sabah maden suyu ya da buzlu çayı, öğlen soğuk sandviç ya da salatayı tercih edip, yemeklerinizi akşam pişirin ki, gündüz yüzünüze bir de fırın sıcağı vurmasın.
  • Nem sıcaklığı daha fazla hissetmenize sebep olacağı için gündüz vakti fazla neme sebep olacak işlerden kaçının. Bulaşık ve çamaşırları akşam güneş battıktan sonra yıkayın.
  • Kullanmadığınız bütün elektrikli ev aletlerini kapatın. İzlemediğiniz ancak açık duran televizyon, odanın daha da çok ısınmasına sebep olacaktır.

Fazla elektrik tüketimine karşı
  • Klimanızın filtresini en az senede bir temizlemeyi unutmayın. Eğer filtreniz kirliyse, hava akımı yavaş olacağından ortam daha geç soğur, bu da daha fazla elektrik tüketmenize sebep olur. 
  • Tavan pervanenizi ya da vantilatörünüzü serinletici bir esinti yaratmak için kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın bu sadece sizi serinletir, odanın sıcaklığını değiştirmez. Bu sebeple odayı terk ettiğinizde fanı kapatmayı unutmayın.
  • Enerji tasarrufu sağlayan ampuller, eski tip akkor ampullere göre %75 daha az ısı yaymakta. Evinizdeki akkor ampulleri enerji tasarrufu sağlayan ampullerle değiştirin, çifte kazanç sağlayın.

Klimasız da serinleyebilirsiniz!
  • Bir havluyu ya da tülbendi soğuk suyla ıslatıp ensenize koyun. İsterseniz bileklerinize ya da başınıza da bağlayabilirsiniz. Su buharlaşırken size de serinlik verecektir.
  • Susuzluk sizi daha da kurumuş, hatta kavrulmuş hissettirebilir. O yüzden sık sık su için. Sürahinin içine birkaç taze nane yaprağı ve limon dilimi atarsanız, su içerken daha da ferahlamış hissedebilirsiniz.
  • Yazın avantajlarını kullanın, kışın "hasta olurum" diyerek çekindiğiniz her şeyi rahat rahat yapın: bol buzlu içecekler için, içten serinleyin!

İşe yaradığını bildiğiniz başka önerileriniz varsa, yorumlara yazmayı unutmayın lütfen! Serin bir yaz geçirmemiz dileğiyle...

1 yorum:

dodo says:
at: 3 Ağustos 2012 17:53 dedi ki...

eve klima taksak :)
sonra da sosyal sorumluluk porjelerine bağış yapsak nasıl olur :)