10 Aralık 2012 Pazartesi

Açıklık, Üretim ve Mutluluk!

Aslında 2 hafta önce Tasarım Bienali'nin Adhokrasi kısmını gezince yazacaktım bu yazıyı ama olmadı. Sonra üstüne bir de Yalın Girişim Konferansı ("Lean Startup Conference") geldi, dedim ben daha fazla tutmayayım bunları içimde açılayım...

Tasarım Bienali: Adhokrasi ve Açıklık

Türkiye'nin ilk Tasarım Bienali 12 Aralık'a kadar devam etmekte. Bienal kapsamında yürüyüşlerden atölye çalışmalarına İstanbul'da pek çok etkinlik yapıldı, yapılıyor. Kolay değil tam 1015 gün sürmüş bu bienalin düzenlenmesi! Emeklerine değmiş, mükemmel bir iş çıkmış ortaya. İki hafta önce Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’ndaki Adhokrasi sergisine gittik.

Adhokrasi sergisi için The Economist'in nisan ayına ait bir sayısında 3. sanayi devriminin gelişini kapak yapmasından yola çıkılmış. Ad hoc Latince "amaca özel" anlamına geliyor. Adhokrasi ise belirli bir amaca ulaşmak için, bürokratik düzenin dışında kurulan yapıları anlatıyor. Kısacası bu sergi yeni nesil üretimin ilham verici örneklerini bize sunuyor. Bu örneklerin hemen hepsi kendin yap ve açık kaynak yaklaşımı sergilemekte. İşte hayran kaldığım sergideki en sevdiklerim:

Arduino ve Açık Donanım
2005'te 5 kişilik bir tasarımcı ekibi sadece şirketlerin ve uzmanlaşmış teknisyenlerin değil, herhangi bir kişinin de elektronik ürün üretmesini sağlamak amacıyla Arduino'yu yaratmış. Arduino ucuz, kolay kullanılan, açık kaynaklı bir fiziksel programlama platformu. Bienal'de tanıtılan projelerden biri PulseSensor adlı bir nabız sensörüydü. Arduino ile ilgili daha fazla bilgi için ArduinoTürkiye sayfasına bakabilirsiniz.

Açık Yapılar (Open Structures)
Open Structures evrensel bir grid yapısı sunarak tasarımcıların, mimarların ve isteyen herkesin birbiri için ürün yaratmasını sağlıyor. Böylece aynı parçaları kullanılarak yeni buluşlar yapabiliyor, bir bisikleti bir bavula dönüştürülebiliyorsunuz. Sistemin başlangıç noktası, bütün parçaların birbirine uymasını sağlayan 4x4 cm'lik bir grid. İsterseniz siz de parça ya da yapı tasarlayarak veya varolan tasarımları değiştirerek projeye katkı sağlayabilirsiniz.

Açık Kaynak Ekoloji (Open Source Ecology)
Open Source Ecology Amerika, Ohio'da bulunan bir grup çiftçi ve bilim insanı. Bu grup 2003'ten beri Global Köy İnşaat Seti ("Global Village Construction Set") projesi kapsamında 50 adet endüstriyel makine geliştirmekte. Traktörler, ekmek fırınları ve biçerdöverler, üretim açısından kritik ne varsa hepsi bu projede.


Lean Startup: Girişimcilik ve Açıklık
Yalın Girişimcilik Konferansı ("The Lean Startup Conference") 3 Aralık'ta Amerika, San Francisco’da gerçekleşti. Özyeğin Üniversitesi ve Girişim Fabrikası sayesinde biz de konferansı Altunizade kampüsünde ücretsiz olarak canlı yayınında izledik. Konferanstan gözüme çarpanlar:

Açık Veri Girişimi (Open Data Initiative)
Daha önceki bir yazımda Obama'nın Açık Hükümet Girişimi'nden bahsetmiştim. Beyaz Saray geçtiğimiz yaz da "The Presidential Innovation Fellows" (Başkanlık İnovasyon Ortakları) programını başlatmış. Bu program kapsamında hükümetten, sivil toplumdan, akademisyenlerden ve özel sektörden inovasyon konusunda uzman kişiler bir araya gelmiş. Belirlenen 5 alt programdan birisi Açık Veri Girişimi. Bu girişim, hükümetin bir bilgi platformu sunmak ve bu şekilde inovasyon ve girişimciliği desteklemek istemesinin sonucunda doğmuş. Açık Veri sayesinde veriler halka açılıyor, bilgiler sıralanabilecek ve analiz edilebilecek şekilde bilgisayara aktarılıyor ya da halihazırda bulunan veriler temizlenerek kullanılabilecek hale getiriliyor.

Açık Okul: Summit Devlet Okulları
Summit devlet okulları, Amerika'daki liselerde öğrencilerin 5'te birinin okulu bırakması ve öğrencilerin çoğunun üniversitelere kabul alamaması sorunundan çıkmış. Sorunun öğrencilerde olmadığına inanmışlar ve yıllarca bir girişim mantığıyla sunulan hizmeti iyileştirmek için çalışmışlar. Bugün Summit okullarının mezunlarının %96'sı üniversitelere kabul alıyor. Sınıf yok, duvarlar yok! Öğretmenlerin ofisleri ve masaları var. İsteyen gelip öğretmenden yardım alıyor; isteyen grup olarak çalışarak öğreniyor. Acaba bu sistem Sir Ken Robinson'un öğrenme devriminin bir parçası olabilir mi?

Açık İnovasyon Platformu OpenIDEO
IDEO adlı uluslararası tasarım şirketi 2010 yılında sosyal inovasyon projelerini açık olarak geliştirmek için OpenIDEO'yu kurmuş. Sisteme dahil olmak için tasarımcı olmanız şart değil, fikrinizi de yazabilirsiniz. Örneğin "Web girişimcilerinin işlerini global olarak sürdürmelerine nasıl destek olabiliriz?" sorusu sistemde değerlendirilmiş ve ortaya girişimcilerin başarısızlık hikayelerini paylaştıkları Failtale çıkmış.


Hani açılıyorduk?
Öğrendiğim bu kadar açık ve özgür üretim şeklinden başım dönmekteyken bu hafta Google'ın Harekete Geçin kampanyasını gördüm. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne (ITU) dahil olan hükümetler şu anda bir konferansla internette düzenlemeler yapmakta. Google'ın kampanyasında vurguladığı nokta ITU'da sadece hükümetlerin temsil edildiği ve bunların arasında açık interneti desteklemeyen hükümetlerin de bulunması. Oysa interneti oluşturan sayısız insan ve şirket bulunmakta. Google'a sonuna kadar katılıyorum: Özgür ve açık bir dünya, özgür ve açık internet ile mümkün olabilir! Siz de bu verdiğim örneklerin her geçen gün çoğalmasını istiyorsanız sesinizi duyurun!

0 yorum: