26 Eylül 2012 Çarşamba

Yeni Teknolojiler Toplumu İyileştirebilir mi?

Mashable 22-24 Eylül tarihleri arasında bir Sosyal Fayda Zirvesi ("Social Good Summit") düzenledi. Dünyanın dört bir köşesinden teknoloji ve fikir liderleri, yaratıcı düşünmenin ve teknolojinin gücünün toplumumuzun karşılaştığı büyük problemleri çözmek için nasıl kullanılabileceğini tartıştı. Netsquared İstanbul da, tüm dünyada Meetup vasıtasıyla "Social Good Summit" adı altında yapılan buluşmaların İstanbul ayağını, 24 Eylül'de TACSO ofisinde düzenledi. İşte o buluşmadan izlenimler...

Daha iyi bir devlet programlamak mümkün mü?

Net2Ist buluşması bir TED videosu ile başladı. Konuşmacı "Code for America" (Amerika için Kodla) projesinin kurucusu Jennifer Pahlka. Bahsi geçen proje Obama'nın başlattığı Açık Hükümet Girişimi'nin ("Open Government Initiative") bir parçası olarak başlamış. "Bizde olsa nasıl olur acaba?" sorusunu akıllara getiren videoyu daha önce izlemediyseniz buyrun siz de izleyin. Başlattıktan sonra sol alttaki oynat butonunun yanından -30 languages [Off]- Türkçe altyazı seçebilirsiniz.


Bizde olur mu acaba?
Buluşmada gözlemlediğime göre genel kanı çevrimdışında mevcut olmayanın çevrimiçinde olamayacağına yönelik. TEGV'in yürüttüğü gönüllülük araştırmalarına göre Türkiye'de son bir yılda herhangi bir gönüllü faaliyette bulunanların oranı %5. Aynı araştırmanın yapıldığı 56 ülke arasında 55. sıradayız. Buluşmaya katılan pek çok kişi, gönüllülük oranımız bu kadar düşükken öncelikle bunu değiştirmemiz gerektiğini vurguladı.

Ancak BM Dünyada Gönüllüğün Durumu 2011 raporunda yanlış olduğu vurgulanan bir algıyı unutmamak lazım, eskiden kabul edilen durum gönüllülüğün sadece yüz yüze olacağıydı, ancak devir değişti. Evet yan yana diz dize gönüllük tadından yenmez ama artık dijital teknolojideki gelişmeler sayesinde gönüllülük yüz yüze faaliyetlerle sınırlı değil. BM raporunda "21. Yüzyılda Gönüllülük" başlıklı bölümde bu algıyı yıkacak pek çok örnek bulabilirsiniz.

Türkiye'den güzel bir örnek: Bir Silgi Bir Kalem
Buluşmada videoyu izlerken de aklıma ilk gelen proje Bir Silgi Bir Kalem'di. Bir Silgi Bir Kalem, Türkiye'deki ihtiyaç sahibi ilk ve orta öğretim kurumlarını, eğitime katkıda bulunmak isteyen bağışçılarla buluşturan bir online platform. MEB ile ortaklaşa yürütülen çalışma henüz bir yılını tamamlamadan, toplam 62bin TL bağış toplayarak 850 okulda 363 isteği karşılamış.
Önümüzdeki günlerde örnek projelerin çoğalması dileğiyle!

Bir Silgi Bir Kalem projesine katılmak için: http://www.birsilgibirkalem.org/
TEGV Gönüllülük Araştırmaları için: http://www.tegv.org/i/Assets/pdf/Arastirmalar/TEGVGonullulukArastirmalari.pdf
BM 2011 Gönüllülük Raporu için: http://www.undp.org.tr/publicationsDocuments/SWVR_TR.PDF

0 yorum: