18 Eylül 2012 Salı

E-atıkları Dönüştür, Eğitime Destek Ol!

Hemen hepimizin evinde, bir gün belki gerekir diye saklanan birkaç eski telefon, mp3 çalar, klavye ve fare vardır. "Sakla samanı, gelir zamanı." diyoruz ama maalesef bu söz elektronik cihazlar için geçerli değil. Teknoloji hızla ilerliyor ve bir kez eski diye anılmaya başlayan cihaz, evin bir köşesinde tozlanmaya mahkum oluyor. Bu cihazları evlerimizde saklamamızın en önemli nedenlerinden biri nereye atılacağını bilmemek. İşte bu sorun için size güzel bir çözüm...

E-atık nedir?
Kullanım ömrünü tamamlamış, bozuk, eski veya artık kullanılmayan, içerisinde bir veya daha fazla elektrik iletim elemanı bulunduran cihazlara elektronik atık, kısaca e-atık deniliyor. Bu cihazlar geri dönüştürüldüğünde, tümüyle endüstriyel kullanılabilir maddelere ayrıştırılıyor ve bu maddeler endüstriye yeniden kazandırılıyor.

Yaz aylarında Radyo ODTÜ ile birlikte e-atıkları bursa dönüştüren Evciler E-Atık ve Geri Dönüşüm, bugünlerdeyse Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile beraber e-atıkları eğitime dönüştürmeye devam ediyor.


Nasıl katkıda bulunabilirsiniz? 
Projeye katılmak için, kablolar da dahil olmak üzere kullanmadığınız elektronik cihazları, aşağıdaki tarihlerde belirtilen alışveriş merkezine götürmeniz yeterli. E-atık geri dönüşüm araçlarını AVM'lerin otoparklarında bulabilirsiniz. Ayrıca Ankara ya da İzmir'deyseniz 0 800 314 00 16 nolu telefonu arayarak e-atıkları evinizden de teslim edebilirsiniz.

Tarih
İstanbul
Ankara
İzmir
22-23 Eylül
Carousel
Göksu
Park Bornova
29-30 Eylül
Metrocity
Arcadium
CarrefourSA Karşıyaka
6-7 Ekim
Tepe Nautilus
Atlantis (6 Ekim)
AnkaMall (7 Ekim)
Çiğli Kipa
13-14 Ekim
Tepe Nautilus Cepa
Ege Park Mavişehir

Çevre, ekonomi ve eğitim için
Yazın sadece Ankara'da gerçekteştirilen proje sayesinde toplam 5000 TL ODTÜ Burs Fonu için ODTÜ Geliştirme Vakfı’na bağışlandı. Aynı zamanda yüzlerce kilo ağır metalin doğaya karışmasını engellendi. Doğaya karışması engellenen kurşun miktarı, 16 milyon metreküp suyu kullanılamaz hale getirebilecek düzeydeydi. 

Ankara’da kişi başı yaklaşık 1,5 gram e-atık toplandı. AB üyesi ülkelerde bu rakam yılda kişi başı 4-14 kg arasında değişmekte. Umarım ÇYDD ile ortak yürütülen proje vesilesiyle, geri dönüştürülen kişi başı e-atık miktarımızı kilograma yaklaştırmaya başlarız.

Detaylı bilgi için: http://yardimseveratiklar.org/

3 yorum:

Adsız
at: 17 Ekim 2012 09:31 dedi ki...

Ankarada elektonik atıkların bırakılabileceği sabit bir nokta var mı? AVMlerdeki Gezici toplama noktalarının tarihilerini kaçırmışız.

Unknown says:
at: 19 Ekim 2012 12:37 dedi ki...

Sanırım henüz sabit bir nokta yok. Şimdilik çözüm için bu kampanyayı düzenleyen Evciler Kimya'yı arayıp evinizden/ofisinizden alınmasını sağlayabilirsiniz. Telefon numarası Ankara için 0 312 528 20 15, İstanbul için 0 212 549 61 90.

YAVUZ YÜCEL ELİMSA says:
at: 11 Kasım 2012 22:03 dedi ki...

Ankara'da Ayten Tekışık O.O İki yıldır e-atık topluyor.Eğitimler veriyor,tanıtımlar yapıyor.E-atık larınızı oraya bırakabilirsiniz.
İletişim:0505 586 34 20
http://yavuzelimsa.blogspot.com