12 Eylül 2012 Çarşamba

Bilişim Zirvesi '12, Eisenstein ve Zumbara

Bugün Bilişim Zirvesi, Charles Eisenstein’ın "Para, Ekoloji ve Teknoloji: Yeni Bir Paradigma" adlı konuşmasıyla başladı ve sevdiğim işleri yapma konusunda diretmek için bana mükemmel bir motivasyon kaynağı oldu!

Kimdir Charles Eisenstein?
Eisenstein, "Kutsal Ekonomi: Değişim Çağında Para, Hediye ve Toplum" adlı kitabın yazarı; hediye kültürü, alternatif ekonomiler ve yeni dünya düzeni hakkında tüm dünyada konuşmalar yapan ve büyük tartışmalara sebep olan bir araştırmacı ve düşünür. Zirve onu "2008 krizinden sonra tüm dünyaya yayılan Occupy Wall Street hareketlerinin sıkça atıf yaptığı düşünürlerin en önde gelenlerinden biri" olarak tanıttı.

Açılış konuşmasından notlar
  • Eisenstein, hediye ekonomisinin, geçmişten günümüze gelen, finansal teşviklere bağlı düzene ters olduğunu, ancak insan doğasına ve ekolojiye paralel olduğunu anlattı.
  • Şu anda teknolojinin amacının, insanları bir araya getirmek olduğunu belirtti.
  • Benim en çok hoşuma giden sözüyse şuydu: "İşimizi yeteneklerimizi paylaşmak için bir fırsat olarak görmeliyiz; liderlikse insanların yeteneklerini paylaşmaları için fırsat yaratmak olmalı."
Türkiye'deki en güzel örnek: Zumbara
Yardım etme ve karşılık beklemeden verme kültürümüzün bir parçası olduğu için, belki de Eisenstein'ın teknoloji ve ekonomi için çizdiği geleceğe birçoklarından daha yakınız. Bunu ilk olarak fark edenlerden biri Zumbara, kendi tanımıyla: "Para yerine zamanın kullanıldığı sosyal paylaşım ağı". Zumbara üyeleri birbirleriyle yetenek ve tecrübelerini paylaşıyor, aynı Eisenstein'ın iş tanımında olduğu gibi. Karşılığında da para değil, zaman kazanıyor.

Zumbara'yı yakından tanımak ve üye olmak için: http://www.zumbara.com/

0 yorum: